OGRANAK ZAGREB III – 2. Međusudačko savjetovanje iz obiteljskog prava

Ogranak Zagreb III Udruge hrvatskih sudaca i Općinski građanski sud u Zagrebu organizirali su 2. MEĐUSUDAČKO SAVJETOVANJE IZ OBITELJSKOG PRAVA koje se održalo 16. prosinca 2019.  u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Na savjetovanju je sudjelovalo 48 sudaca iz cijele Hrvatske, od toga 45 sa općinskih sudova, a 2 sa Županijskog suda u Zagrebu i 1 sa Županijskog suda u Puli.

Također, savjetovanju su prisustvovali gosti: sudac Ustavnog suda Andrej Abramović, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Mia Roje Đapić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ravnateljica Centra za posebno skrbništvo Nela Bodrožić Selak te zaposlenice tog Centra Ana Bokulić i Tina Eljuga te predstavnici Centra za socijalnu skrb Zagreb: Irena Kovačević, Bojana Olić, Vesna Herceg i Mladen Djurkinjak.

Savjetovanje su organizirale i vodile dvije moderatorice, sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Kolinda Kolar i Tijana Kokić.

U prvom dijelu savjetovanja sutkinja Kolar prezentirala je probleme koji su povezani sa vještačenjima u postupcima koji se vode o uređenju sadržaja roditeljske skrbi, nakon čega je uslijedila vrlo kvalitetna rasprava, zahvaljujući prisutnosti vještaka prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander  te njezine kolegice Mie Roje Đapić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nakon pauze u kojoj je servirana zakuska, a kolegice i  kolege su imali priliku za neformalno druženje, nastavljeno je savjetovanje na isti način kao i prošle godine.

Raspravljena su pitanja koja su suci koji rade na obiteljsko-pravnim predmetima na području cijele Hrvatske unaprijed poslali te je pripremljena prezentacija sa mogućim odgovorima na predmetna pitanja.

Rasprava je ponekad bila i žustra, a na određena pitanja nije bilo moguće donijeti jedinstven zaključak, no takva je diskusija upravo pokazala kolika je potreba za razmjenom iskustava, znanja i prakse.

Savjetovanje je i ovaj puta ocijenjeno kao vrlo uspješno, pohvaljena je promjena u konceptu savjetovanja te su sudionici iskazali veliki interes za daljnjom organizacijom savjetovanja uz isti koncept, uz mogućnost proširenja tema i vremena za raspravu.

Navedeno je vidljivo iz anketnih listića koje su sudionici ispunili.

Nakon savjetovanja, sudionicima su putem maila, dostavljene prezentacije te zaključci.

Zbog velikog interesa i odlične ocijene, planira se 2020. godine održati slijedeće savjetovanje.

Galerija: