Odgovor UHS na tvrdnje prof. Uzelca objavljene na portalu telegram.hr

U odnosu na tvrdnje profesora Alana Uzelca, objavljene u članku 9. svibnja 2023. na portalu telegram.hr, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ističe da su mjere upozorenja radi osiguranja materijalnih statusa sudbene vlasti  izravno vezane uz ustavnopravni položaj sudaca u skladu s međunarodnim standardima.

Ako osiguranje neovisnosti nije “drugi opravdani razlog” iz članka 116. ZPP-a, onda ne znamo koji bi to drugi razlog bio. Osim toga, međunarodni standard neovisnosti sudaca iz Ugovora o funkcioniranju EU je iznad bilo kojeg zakona u RH.

Nadalje, odgoda je postupovne prirode, predviđena je zakonom, nema pravo žalbe pa se ne preispituje. Zato zbog takve odluke sudac ne može stegovno odgovarati. Jedan profesor parničnog postupka bi to trebao znati, tako da možemo samo zaključiti da je njegovo tumačenje pogrešno.

Ujedno je i zlonamjerno, ali i nebitno, jer zakon tumače i primjenjuju suci, a ne profesor koji to očito ne razumije. Ako je tumačenje i primjena zakona EU prava demonstracija moći, onda upravo tako treba biti, jer moć sudaca leži u činjenice da im je sudbena vlast osobno povjerena.