OGRANAK ZADAR – Studijsko putovanje u Švedsku 2019. godine

Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar organizirao je u vremenu od 2. do 5. travnja 2019. godine, sada već tradicionalni proljetno studijsko putovanje, s tim da je ovaj put, nakon velikih europskih metropola (Beč, London, Rim, Pariz, Istanbul, Amsterdam, Barcelona, Dublin), kao odredište izabrana Švedska. Na putovanju je bilo 26 članova UHS-a, i to uglavnom iz zadarskog ogranka, a pridružilo nam se i nekoliko članova ogranaka Šibenik i Split.

Nakon zahtjevne i dugotrajne sigurnosne procedure s Ministarstvom pravosuđa Kraljevine Švedske dogovorilo smo je posjet Okružnom sudu okruga Västmanlad. Riječ je o inačici Županijskog suda u Hrvatskoj, s time da uz redovne sudove ima ustanovljen radni i porezni sud. Mjesna nadležnost proteže se na područje čitavog okruga Västmanlad, a sam sud smješten u okružnom središtu – gradu Vasteräs.

Nakon obilaska zgrade suda i pojedinih sudnica predsjednik suda, kao i predsjednici kaznenog i parničnog odjela održali su nam predavanje o pravosuđu u Švedskoj. Duljina rješavanja predmeta u prosjeku je relativno kratka, međutim i oni su istaknuli kako imaju problema s sve većim populizmom od strane političara, nezadovoljstvom sankcijama za koje se uvriježeno smatra da su preblage, a u nekim kompliciranijim slučajevima i s duljinom trajanja postupka.

U ime gostiju iz Zadra, sve nazočne pozdravila je predsjednica zadarskog ogranka Udruge Jadranka Nižić Peroš, koja je posebno istaknula važnost ovakve suradnje između sudova te je još jednom uputila poziv našim domaćinima da uzvrate posjet dolaskom na Međunarodnu konferenciju sudaca koju planiramo organizirati u rujnu 2019. godine u Zadru.