Priopćenje – Poljska udruga sudaca poziva sve suce da podrže tihi marš koji će se održati 11. siječnja 2020. u Varšavi, Poljska, u znak solidarnosti sa poljskim sucima.

Situacija u Republici Poljskoj, odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema sudstvu je i dalje zabrinjavajuća. Nastavio se slijed donošenja zakona kojima se narušava neovisnost poljskog pravosuđa i ne osiguravaju potrebna jamstva za zaštitu sudaca od političke kontrole.

Europska komisija je već u tri navrata pokrenula proceduru pred Sudom Europske unije protiv Republike Poljske kako bi se spriječilo kršenje vladavine prava koju provodi Vlada Republike Poljske. Sud Europske unije je u dva predmeta utvrdio da su zakonske izmjene u Republici Poljskoj u suprotnosti s pravom EU i da se na taj način krši  načelo nesmjenjivosti sudaca, a time i neovisnosti sudstva.

Skupina država Vijeća Europe protiv korupcije (GRECO) pokrenula je Ad hoc postupak prema tzv. Pravilu 34 u kojem su Poljskoj izdane preporuke koje trebaju spriječiti politički utjecaj na neovisnost poljskog pravosuđa. Od šest izdanih preporuka provedena je samo jedna:

https://www.coe.int/en/web/greco/ad-hoc-procedure-rule-34-

Odluke Suda EU kao i reakcije Europske komisije te preporuke GRECO-a nisu spriječile Vladu Republike Poljske u naumu da i dalje urušava neovisnost sudstva i eliminira sve suce koji nisu voljni biti podložni utjecaju izvršne vlasti nad njima.

U prosincu 2019. poljski Parlament usvojio je novi set zakona koji je intenzivirao pritisak na sudstvo, prijetnja su vladavini prava i remete trodiobu vlasti.

Zakonodavne mjere u Republici Poljskoj kojima se vrši represija prema sucima ujedno su i napad na prava svih građana u Republici Poljskoj i dovest će u pitanje poljski opstanak u Europskoj uniji i povezanost zajednice.

Iz Poljske udruge sudaca stigao je apel upućenim svim sucima i predstavnicima pravničke profesije u europskim zemljama. Poljski suci će 11. siječnja 2020. u Varšavi održati tihi marš. Suci će u maršu hodati u svojim službenim odorama kao simbolu služenju pravu i društvu Europe. Marš nije politički, jedina mu je svrha osvijestiti izvršnu vlast u Poljskoj o dramatičnim posljedicama stupanja na snagu zakona koji su izglasani u poljskom Parlamentu i o poduzetim represivnim mjerama prema predstavnicima sudstva u Republici Poljskoj.

Poljska udruga sudaca poziva na solidarnost kako bi se pokazale vrijednosti i načela vladavine prava koji su temelj pravničke profesije, neovisno o nacionalnim granicama. Tihi marš će bit održan u svrhu obrane vladavine prava. Svi pravnici su pozvani pridružiti se i podržati marš. Solidarnošću sa poljskim kolegama svi postajemo karike u velikom lancu koji može pomoći zaustaviti napade na sudstvo u Republici Poljskoj, a ti napadi će zasigurno imati posljedice na slabljenje Europske unije.

Pismo Nacionalnog odbora Poljske udruge sudaca možete pročitati na poveznici:

https://www.iaj-uim.org/news/justitia-calls-for-a-silent-march-on-11th-january-2020-in-warsaw-in-solidarity-to-our-polish-colleagues/